ESKİŞEHİR’İN KURTULUŞU KARTAL’DA KUTLANDI

9.10.2017 15:47:14

Eskişehir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıl dönümü, Kartal Belediyesi Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde düzenlenen geceyle kutlandı.

Kartal Belediyesi Başkan Vekili ve Başkan Yardımcısı Gülcemal Fidan’ın da yer aldığı, Eskişehir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıl dönümü kutlama etkinliğinde Cumhuriyet Halk Partisi CHP Meclis Üyesi Dr. Hüsnü Süsnü,  İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Ebubekir Taşyürek, Eskişehir Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürü Leman Süheyla Soylu, Tepebaşı Belediyesi Anneler Tiyatro Topluluğu Şefi Hafize Erdoğan, Kartal Muhtarlar Derneği Başkanı Salim Çoşar, Dernekler Platformu Başkanı Ömer İçmeli, sivil toplum kuruluşlarını temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, Eskişehirli iş adamları ve vatandaşlar katıldı.

Tepebaşı Belediyesi Anneler Tiyatro Topluluğu tarafından sahnelenen, Çanakkale Savaşı’nda kadınların yaşadıkları zorlukları anlatan tiyatro oyunu ile başlayan gece, Mustafa Gökçe ve Mithat Körler’in konseriyle devam etti. Coşku dolu anların yaşandığı gecenin sonunda Kartal Belediyesi Başkan Vekili ve Yardımcısı Gülcemal Fidan, emeği geçen Tepebaşı Belediyesi Anneler Tiyatro Topluluğu’na ve sanatçılar Mustafa Gökçe ile Mithat Körler’e çiçek takdim etti. Dernekler Platformu Başkanı Ömer İçmeli de üzerinde ‘Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ yazılı Eskişehirspor formasını Fidan’a takdim etti.

“ Eskişehir de örnek alınması gereken bir kent “

Kartal Belediyesi Başkan Vekili ve Yardımcısı Gülcemal Fidan, yaptığı konuşmada “Biz Eskişehir’i seviyoruz. Niye Eskişehir’i seviyoruz? Atatürk, 1910 yıllarında Selanik’te bir grup Harbiyeliyle bir araya geldiğinde bir durum değerlendirmesi yaparlar. Dünya, imparatorluklar dünyasıdır. Almanya İmparatorluğu, İngiliz İmparatorluğu, Avusturya, Macaristan İmparatorluğu, doğuda Büyük İmparatorluk ve uzaklarda Amerika denilen bir ülke. Bunlar 1. Dünya Savaşı’na dünyayı hazırlarken Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili kaygılarını o günlerde dile getiren Mustafa Kemal Atatürk, arkadaşlarına - Eğer Selanik giderse, imparatorluk elden gider – diyor. Ne tesadüftür ki 1. ve 2. İnönü Savaşları döneminde Büyük Atatürk, İsmet Paşa’yı aradığında - Eskişehir giderse ülke elden gider – der. Bu gece Eskişehir’i bir film şeridi gibi izledik, Hem tarihini izledik, hem coğrafyasını izledik, hem de bir kent nasıl yapılaşır, kentin silueti nasıldır, o kokan çaydan nasıl bir nehir elde edilir, o nehirin etrafında nasıl bir yaşam hayata geçirilir ve o yaşam, insanlarla nasıl buluşturulur, insanların hizmetine nasıl sunulur sorularının yanıtını veren bir kent izledik. Ümit ediyoruz ki bu kenti örnek alan, ülkemizin yaklaşık 81 tane ilinin,  belediyecilik alanında Eskişehir’e bir göz atmalarında fayda var diye düşünüyorum. Bu vesileyle, Eskişehir’imizin kurtuluşunun 95. yıl dönümünü kutluyorum. Eskişehirlilerin, inanç merkezlerini nasıl bu günlere getirdiğini, müzeleriyle, yaşanabilirliliğiyle geleneksel anlayışını günümüze nasıl getirdiğini burada hep birlikte izledik. Eskişehirliler o gün de kahramanca Yunanlılarla savaştı, bugün de öyle bir şey olduğunda en önde bayrak çekerek, en ön saflarda yer alacaklardır. Çünkü onlar, tarihte Kurtuluş Savaşı döneminde 1. ve 2. Dünya Savaşı’nda en büyük örnekleri göstermiş, sergilemiş; kadınlarıyla beraber, kızlarıyla beraber, çocuklarıyla beraber mal ve canlarını ortaya koyarak kahramanlıklarını göstermişlerdir. O günlerde Osmanlı İmparatorluğu parçalanmış, orduları terhis edilmiş ve memleketin her tarafı bir fiil işgal edilmiş. Bu durum karşısında Mustafa Kemal, Samsun’daki vapuruyla selam duruşunun ardından Erzurum’da kongreler düzenlemiş ve Amasya’da - Milletin istiklalini, yine milletin azimle kararı kurtaracaktır – demiştir. Bu, başka bir millete örnek değildir sevgili dostlarım, abartı falan da değildir. Bir ülke düşünün ki memleketin her tarafı işgal edilmiş, orduları terhis edilmiş, bütün malına mülküne el konulmuş ve bir savaş başlatıyor. O savaş nasıl başlatılıyor? O kadar acımasız bir düşman ki canına, malına ve namusuna kastediyor. Oradan bir önder çıkıyor, Mustafa Kemal Atatürk. Ve kurduğu Meclisin aldığı kararla ülkesinin istikbalini kurtarıyor. Bunların başında da Eskişehir geliyor. Eskişehirliler, Kartal’ımızda, Kartal Belediyesi’nde sizi ağırlamaktan onur duyuyoruz, mutluluk duyuyoruz, iyi ki varsınız. Bu geceyi düzenleyen tüm sivil toplum örgütlerine, esnaf sanatkârlarına ve tüm kuruluşlara yürekten teşekkür ederim” dedi.

ESKİŞEHİR'İN KURTULUŞU (1).JPGESKİŞEHİR'İN KURTULUŞU (10).JPGESKİŞEHİR'İN KURTULUŞU (11).JPGESKİŞEHİR'İN KURTULUŞU (12).JPG
ESKİŞEHİR'İN KURTULUŞU (13).JPGESKİŞEHİR'İN KURTULUŞU (14).JPGESKİŞEHİR'İN KURTULUŞU (15).JPGESKİŞEHİR'İN KURTULUŞU (16).JPG
ESKİŞEHİR'İN KURTULUŞU (17).JPGESKİŞEHİR'İN KURTULUŞU (18).JPGESKİŞEHİR'İN KURTULUŞU (2).JPGESKİŞEHİR'İN KURTULUŞU (3).JPG
ESKİŞEHİR'İN KURTULUŞU (4).JPGESKİŞEHİR'İN KURTULUŞU (5).JPGESKİŞEHİR'İN KURTULUŞU (6).JPGESKİŞEHİR'İN KURTULUŞU (7).JPG